Als je gaat scheiden van je partner en er zijn minderjarige kinderen bij betrokken, kun je kiezen voor co-ouderschap. Co-ouderschap is geen wettelijk vastgelegde term. De bedoeling van co-ouderschap is dat je als ouders een gelijke verdeling van zorg over de kinderen hebt. De kinderen wonen dan om en om bij jou en je (ex)partner.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is een zorgregeling voor ouders met kinderen. Het betekent dat de ouders niet samenwonen, maar dat er wel een gelijke taakverdeling bestaat in de zorg en opvoeding van hun kinderen. Een gelijke verdeling houdt niet in dat iedere ouder precies de helft van de zorg in tijd/dagen moet hebben. Je kunt samen afspreken wat je onder een gelijke verdeling van zorg wil verstaan.

Voor een goed co-ouderschap is het nodig dat ouders met elkaar overweg kunnen. Als co-ouder kom je elkaar letterlijk én/of figuurlijk vaak tegen. Je zal bijvoorbeeld ook veel moeten overleggen over de praktische zaken bij de opvoeding van de kinderen. Voor een goed co-ouderschap is het dus belangrijk dat jullie wederzijdse verwachtingen over de rechten en plichten bij co-ouderschap naar elkaar uitspreken en daar samen duidelijke afspraken bij maken. Dit kan je samen aan de keukentafel bespreken, maar ook in een mediation gesprek. Onze mediators kunnen jullie daar natuurlijk bij helpen.

Ouderschapsplan nodig bij co-ouderschap

Als jullie de wederzijdse verwachtingen naar elkaar hebben uitgesproken, dan is het verstandig om deze op te nemen in het ouderschapsplan. Hierdoor leg je vast wat jullie bedoeling is bij het co-ouderschap. Dit geeft jullie een basis voor de toekomst, bijvoorbeeld als je samen wijzigingen wil doorvoeren. Daarnaast leg je in dit plan ook praktische afspraken vast. Wanneer je samen het gezag over de kinderen deelt, is een ouderschapsplan altijd nodig. Na een echtscheiding is het ouderschapsplan onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Ook wanneer je kiest voor co-ouderschap zonder getrouwd te zijn geweest met de andere ouder van je kind(eren), is het verstandig de rechten en plichten van beide co-ouders vastleggen in een ouderschapsplan.

Voorbeelden van rechten en plichten bij co-ouderschap

Er zijn verschillende onderwerpen waar je over moet nadenken bij het opmaken van een ouderschapsplan, zeker bij een uitgebreide regeling zoals co-ouderschap. Enkele voorbeelden;

  • Het verdelen van de kosten. Bij de opvoeding van een kind (of meerdere kinderen) worden veel kosten gemaakt. Kleding, voeding, speelgoed of studie: als ouder ben je verplicht om ook financieel zorg te dragen voor je kinderen. Wat wordt door welke co-ouder betaald? Willen jullie gebruikmaken van een kindrekening? En bij welk bedrag moet je eerst samen overleg hebben gevoerd? Het is verstandig ook rekening te houden met zaken als kinderbijslag of heffingskorting bij de belastingdienst.
  • Afspraken over het gedrag. Bij co-ouderschap is het belangrijk om richtlijnen in de opvoeding van je kind(eren) vast te leggen. Tegelijkertijd is iedere ouder verantwoordelijk voor de gang van zaken in haar/zijn eigen huis. Bij een aantal specifieke onderwerpen is het juist belangrijk om beiden dezelfde afspraken met je kind te kunnen maken. Zo probeer je ‘maar van mama of papa mag het wel’-situaties en discussies te voorkomen.
  • Praktische verdeling voor het kind. Voor jullie als ouders, maar ook voor jullie kinderen is het fijn om een duidelijke verdeling te hebben wanneer de kinderen bij wie zijn. Let hierbij ook op feestdagen en vakanties. Je kan de structuur uit het ouderschapsplan bijvoorbeeld thuis op een bord opschrijven.

Hulp bij opstellen ouderschapsplan

Hoe meer jullie samen kunnen afspreken, hoe beter het is. Dat wensen we jullie dan ook van harte toe. Maar als dat niet (helemaal) lukt of jullie willen juist je ouderschapsplan laten doorlopen dan staan we graag voor je klaar. Bij co-ouderschap komt veel kijken en het is handig om zo veel mogelijk vooraf vast te leggen. Advocatenkantoor De Zaak in Recht kan je hierbij helpen. Onze familierechtadvocaten hebben veel ervaring met het opstellen van een goed ouderschapsplan. Ook als advocaat mediator kunnen wij begeleiding bieden.

Echtscheidingsadvocaat Utrecht

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking met een echtscheidingsadvocaat van De Zaak in Recht. Wij adviseren je graag!

 

Deel deze blog

Lees ook onze andere blogs:

Stuur ons een bericht: