Als verdachte van een misdrijf kun je in een stressvolle en onzekere situatie terechtkomen. Wat moet je doen als je verdacht wordt van een misdrijf, en wanneer schakel je de hulp van een advocaat in?

Wanneer ben je verdachte?

Iedereen kan in aanraking komen met het strafrecht. Je bent verdachte wanneer de politie vermoedt dat je betrokken bent bij het plegen van een strafbaar feit. Je kunt bijvoorbeeld verdacht worden van rijden onder invloed, diefstal, een geweldsdelict of het bezit van drugs.

Allereerst moet je natuurlijk te horen krijgen dat je verdachte bent. Vaak hoor je dit door het ontvangen van een verzoek van de politie, om je te melden voor een (vrijwillig) verhoor op het bureau. Ook kan het zijn dat je wordt aangehouden, en daarbij te horen krijgt dat je verdachte bent.

Het politieverhoor

Wanneer je je op het politiebureau hebt gemeld of door de politie bent aangehouden, gaat de politie je horen. Er wordt dan een verklaring van je afgenomen.

Dit kan best een stressvolle situatie zijn. Je bent niet verplicht om te verklaren, je mag het wel. Wat je zegt kan tegen je gebruikt worden. Je moet dus goed nadenken over wat je zegt. De situatie in een verhoorkamer kan je hierbij ook van de wijs kan brengen.

Het is verstandig om je voor te bereiden op een verhoor. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de politie tijdens het verhoor nieuwe informatie met je deelt, waar jij van in de war raakt.

Neem een advocaat mee naar het verhoor

Als je wordt opgeroepen voor een verhoor, kun je een advocaat raadplegen. Die kan je advies geven over wat je beter wel of niet kunt zeggen tijdens dit verhoor. Ook is het mogelijk om bijstand van je advocaat te krijgen tijdens je verhoor.

Je advocaat is dan aanwezig bij het horen. Wanneer je meerderjarig bent, is een advocaat de enige persoon die jou tijdens een verhoor mag bijstaan. Wanneer je minderjarig bent is de advocaat ook bij het verhoor aanwezig, maar mag je ook vragen om een familielid als vertrouwenspersoon aanwezig te laten zijn.

Een verhoor kan voor jou als verdachte onduidelijk en onzeker zijn. Tijdens het verhoor zorgt een advocaat voor duidelijkheid en ondersteuning. De advocaat zorgt er ook voor dat jouw wettelijke rechten en plichten als verdachte worden bewaakt.

De strafrechtelijke procedure

Als je een verdachte bent, zal de politie bewijs proberen te verzamelen om aan te tonen dat er een strafbaar feit is gepleegd, en dat jij hierbij betrokken bent. Dit wordt het opsporingsonderzoek genoemd. De verklaringen uit verhoren en de andere bewijsmaterialen die de politie tijdens dit onderzoek verzamelt, worden samengevoegd in een proces-verbaal.

Het proces-verbaal met alle bewijsstukken wordt door de politie overgedragen aan een Officier van Justitie. Dit is de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie. De Officier van Justitie besluit aan de hand van het proces-verbaal of je door het openbaar ministerie wordt vervolgd.

Strafbeschikking

Het openbaar ministerie kan beslissen om een strafbeschikking uit te vaardigen. Hiervoor kan je uitgenodigd worden op een hoorzitting. Als je de strafbeschikking accepteert dan komt dit op je strafblad. Een advocaat kan je hierover adviseren én met je mee gaan naar de hoorzitting.

De dagvaarding

Als het openbaar ministerie je dagvaardt, betekent dit dat je zaak voor de rechter komt. De rechter gaat opnieuw de bewijzen bestuderen en beslist dan in een zitting, aan het eind van je strafproces, of je schuldig bent aan dit strafbare feit.

Wanneer schakel je een advocaat in?

Wanneer je als verdachte van een misdrijf wordt gezien, wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. Het beste is om al met een advocaat te overleggen vóórdat je zelf met de politie spreekt.

Het liefst een advocaat die snapt dat jouw zaak het grootste belang heeft. De advocaten van De Zaak in Recht snappen dit en komen op voor jouw belangen. Wij tonen 100% inzet en betrokkenheid in jouw zaak en staan je op een persoonlijke en toegankelijke manier bij, tijdens het hele proces.

Weet je niet zeker of je een advocaat nodig hebt? Ook dan mag je vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Strafrechtadvocaat in Utrecht

De Zaak in Recht is een persoonlijk kantoor met betrokken advocaten. Vanuit de regio Utrecht bedienen we heel Nederland.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking met een strafrechtadvocaat van De Zaak in Recht. Wij adviseren je graag!

Deel deze blog

Lees ook onze andere blogs:

Stuur ons een bericht: