Corona heeft ons inmiddels allemaal in de greep. In onze praktijk zien we dat alle cliënten die verwikkeld zijn in een echtscheiding de virusuitbraak terugzien in hun zaak. Dat kan betekenen dat een (tijdelijke) zorgregeling niet wordt nageleefd, vakanties met de kinderen niet kunnen doorgaan en dat de procedure bij de rechtbank (veel) langer duurt dan verwacht. De (financiële) gevolgen van de corona uitbraak zijn ook van ongekende grootte. In een echtscheiding moet er rekening mee gehouden worden met de veranderde financiële situatie van ondernemers.

Scheiden en ondernemer?

Voor scheidende ondernemers komt er nog een ander onderwerp om de hoek kijken: de invloed van corona op de financiële positie van de onderneming. Of het nu gaat om de waardering van de onderneming of om een berekening van kinder- of partneralimentatie, de onderneming staat er nu waarschijnlijk heel anders voor dan een jaar geleden. Ondernemers zijn massaal hun opdrachten kwijtgeraakt of moesten – letterlijk – de zaak sluiten om verspreiding van het virus tegen te gaan. De regering heeft voor ondernemers steunmaatregelen getroffen, van NOW tot TOZO. Feit blijft echter dat de omzet vaak laag is – of (bijna) volledig is weggevallen – en het nog maar de vraag is wanneer de omzet zal herstellen naar het oude niveau. Voor sommige ondernemers betekent dit dat zij de zaak moeten opdoeken. In dit geval, maar ook in het geval waarin je doorgaat met de onderneming, kan je in een echtscheiding tegen een aantal punten aanlopen.

Waardering van de onderneming

Ondernemers met een zaak die deel uitmaakt van de huwelijksgoederengemeenschap zullen hun onderneming moeten waarderen. Normaal gesproken al geen eenvoudige klus, in tijden van corona al helemaal niet. Je aanstaande ex-partner zal hier ook wat van vinden. Een onderneming die nu weinig omzet draait hoeft niet per se op nul gewaardeerd te worden. De onderneming heeft wellicht jaren goed gedraaid en kan het misschien nog wel even uitzingen tot het werk weer aantrekt in de betreffende branche.

Voor jou als ondernemer heeft de onderneming op dit moment geen of weinig waarde. In dat geval zou je je partner dus weinig tot geen vergoeding verschuldigd zijn bij de verdeling van jullie huwelijksgoederengemeenschap. Je kasstroom is zo goed als opgedroogd en de buffers slinken met de maand.

Alimentatie

Behoefte

De berekening voor partner- en kinderalimentatie start met een bepaling van de behoefte van de kind(eren) en/of de ex-partner. Kort gezegd bepaalt het netto besteedbaar inkomen dat jij en je ex-partner hadden tijdens jullie laatste jaar van samenzijn het bedrag dat je kind(eren) en/of je ex-partner nodig hebben na de echtscheiding. Dit is niet het inkomen wat je feitelijk maandelijks ontvangen hebt, maar – kort gezegd –  je volledige bruto jaarinkomen berekend naar het netto bedrag per maand.

Draagkracht

Daarna moet de draagkracht van jullie beiden berekend worden. En daar wringt de schoen. Nu je in tijden van corona gaat scheiden kan het zo zijn dat jullie er in je laatste jaar van samenzijn goed voorstonden, maar in 2020 niet meer. Want heeft je ex-partner nog wel voldoende inkomen? Of is dit inkomen veel lager of zelfs weggevallen vanwege corona? En heb jij als ondernemer wel voldoende inkomen om alimentatie te betalen?

In dat geval zal er discussie ontstaan over de hoogte van de draagkracht. Voor jou als alimentatieplichtige ondernemer zal gekeken moeten worden naar de huidige omzet en prognoses voor de komende tijd. De vraag is dan: wat mag er redelijkerwijs verwacht worden van jou als alimentatieplichtige ondernemer?

Mediation of een viergesprek

De genoemde onderwerpen kunnen een flinke discussie met je aanstaande ex-partner opleveren. Nu de rechtspraak ook nog eens te kampen heeft met enorme achterstanden en vertraging is er wellicht behoefte aan een andere oplossing. Mediation of een viergesprek (een gesprek tussen partijen begeleid door hun beider advocaten) kan hier een goede oplossing voor zijn. Een in het familierecht gespecialiseerde advocaat of een (financieel) mediator kan hierbij helpen.

Echtscheidingsadvocaat Utrecht

Onze familierechtsadvocaten en mediators zijn persoonlijk, betrokken en hebben ruime ervaring. Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking met een echtscheidingsadvocaat of mediator van De Zaak in Recht. Wij adviseren je graag!

Deel deze blog

Lees ook onze andere blogs:

Stuur ons een bericht: