Een echtscheiding kan veel emoties losmaken. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens van verdriet zijn, boosheid, teleurstelling of wanhoop. Als jullie samen begeleiding wensen bij jullie scheiding én jullie zijn bereid om samen tot een voor beiden prettige afronding te komen, dan kan je kiezen voor begeleiding door een mediator. Bij mediation wordt er rekening gehouden met jouw emoties. Er wordt een beroep gedaan op het oplossend vermogen van jou en je ex-partner. Samen, onder begeleiding van de mediator, bespreek je wat het beste is voor ieders eigen toekomst.

Echtscheidingsmediation

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Een mediator kan je helpen dit proces inzichtelijk te maken en stapsgewijs samen tot een ouderschapsplan en/of convenant te komen.

Er zijn vele voordelen van mediation. Deze zeven lichten we voor je uit:

1. Zelf nadenken over oplossingen

Bij het inschakelen van mediation ben je zelf bezig met het zoeken naar oplossingen voor de problemen die jullie ervaren. Je eigen invloed is groot: de mediator zorgt voor bemiddeling, zelf zorg je voor de beslissing. Van jou en je ex-partner wordt een actieve rol in het proces gevraagd. Je bent betrokken in en hebt controle over de afspraken die gemaakt worden. Deze eigen invloed geeft je een grote regie in het maken van je afspraken.

2. Juridische procedures voorkomen

Wanneer de afspraken rond een echtscheiding door de rechter bepaald moeten worden, heb je minder regie in de uitkomst van de procedure. Uiteraard kun je met een echtscheidingsadvocaat je eigen belangen vertegenwoordigen (hier kunnen wij je ook bij helpen). Een mediation proces voelt fijner en rustiger. Bovendien creëer je je eigen oplossingen en heb je dus meer de regie. Ook ben je sneller tot een afronding van je echtscheiding dan met een juridische procedure. Het voorkomen van een juridische procedure is dan een voordeel van mediation.

3. Sneller scheiden

Mediation is sneller dan een scheiding bij de rechtbank. In een aantal sessies is goed af te stemmen wat de wensen van jou en je ex-partner zijn, en hoe jullie samen tot een oplossing komen. Als dit in overeenstemming met elkaar en met hulp van de mediator wordt vastgelegd, kan een scheiding snel afgehandeld worden.

4. Meer ruimte voor emoties

Wanneer een scheiding een rechtszaak wordt, lopen de emoties vaak hoog op. Voor juist die emoties is minder plaats in een juridische procedure. Bij mediation kan meer rekening gehouden worden met emoties en gevoelens. Het bespreken van de emotionele kant van een conflict is een standaard onderdeel bij mediation.

5. Mediation is goedkoper

Naast het feit dat een mediation traject sneller verloopt dan een juridische procedure is een mediation traject ook goedkoper dan bij een procedure waarbij je een eigen advocaat jou moet laten bijstaan. Dit is ook een voordeel van het kiezen voor mediation. Bij de Zaak in Recht werken we met duidelijke pakketprijzen voor mediation bij echtscheiding en voor juridische procedures. Op deze manier weet jij waar je aan toe bent, wel zo duidelijk.

6. Grotere kans conflicten te beperken

Het is tijdens en na een scheiding voor veel ex-partners lastig om samen ‘door een deur te gaan’. Na een gerechtelijke procedure is er vaak wel een uitspraak over het conflict, maar ontbreekt de acceptatie over deze uitkomst tussen jullie. Als het mogelijk is om je scheiding met hulp van mediation af te stemmen, is de kans groter dat de gemaakte afspraken voor beide partijen aansluiten op belangen.

7. Met mediation leg je zelf de basis voor de duurzame oplossingen

Bij een conflict wil je een oplossing die voor beide partijen te accepteren is. Wanneer je kiest voor mediation ga je samen op zoek naar oplossingen en besluit je samen welke compromissen er gesloten worden. Je creëert dus samen de basis voor de afspraken. Dat maakt deze afspraken vaker ook duurzamer dan beslissingen die door een rechter zijn opgelegd. Ook dit is een voordeel van mediation bij een echtscheiding.

Mediation bij echtscheiding in Utrecht

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis spreekuurgesprek met Ingrid of Dorrit. Zij zijn beiden gecertificeerde advocaat-mediators bij de Zaak in Recht. Wij adviseren je graag!

Stuur ons een bericht: