Als advocaat maakt mr. Ingrid van den Heuvel regelmatig mee dat relaties eindigen. Dan moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderen, de woning, de inboedel en zelfs de hond. Wat gebeurt er als partijen ruzie maken over de hond?

Rechtszaak over de hond vermijden

Ingrid heeft zelf een hond en kan zich goed voorstellen dat je bij een scheiding ook veel verdriet over de hond kunt hebben. Mede daarom is het zo belangrijk om het onderling op te lossen. “Als beide partijen de hond graag willen houden, probeer ik een omgangsregeling af te spreken. Bijvoorbeeld dat de hond meegaat in de zorgregeling voor de kinderen. Ik zal altijd proberen een rechtszaak hierover te voorkomen.”

Hond steeds vaker naar de rechter

Tegelijkertijd ziet Ingrid het aantal zaken waarin een ruzie over de hond aan de rechter wordt voorgelegd, toenemen. Dat het in die gevallen zover moet komen dat er een rechter aan te pas moet komen, vindt ze erg jammer. “Het zou ook niet nodig moeten zijn om daarvoor het kostbaar rechtssysteem te gebruiken”, vindt ze. Eind 2016 noemde een rechter een geschil over de Golden retriever Spike om die reden ook een “ruzie die te gek is om los te lopen”.

Belang van de hond

Bovendien heeft Ingrid het er moeilijk mee, als het in een rechtszaak vooral draait om wat de baasjes zelf willen. “Wie houdt er dan rekening met wat de hond nodig heeft?” Een uitspraak uit januari 2017 van de rechtbank Limburg over een driejarige Franse buldog heeft haar daarom ontroerd. “In die zaak is de rechter ingegaan op wat de hond nodig heeft. Deze rechter heeft zich echt verdiept in de belangen van een Franse buldog in het algemeen en deze hond in het bijzonder.”

Dit leidde uiteindelijk tot het oordeel dat het exclusieve gebruik en genot van de hond gedurende de oneven weken aan de vrouw toekomt en in de even weken aan de man. Benieuwd naar wat de rechter precies over de belangen van de hond overwoog? Klik hier voor de hele uitspraak.

Mens en hond in goede handen

De hond is een populair huisdier in Nederland. Ben jij verwikkeld in een geschil over de hond en lukt het niet om dat samen in onderling overleg op te lossen? Ingrid is naast advocaat ook mediator. Ze heeft oog voor de belangen van jezelf én je hond!

Deel deze blog

Lees ook onze andere blogs:

Vragen? Stuur ons een bericht: