Aan de mogelijkheden om online te scheiden, is nu ‘Rechtwijzer uit elkaar’ toegevoegd. Door online enkele stappen te zetten en vragen te beantwoorden, stel je samen een scheidingsplan op. Een advocaat (reviewer) beoordeelt het plan en voordat je het weet, ben je gescheiden.
Deze innovatie past in het huidige online-tijdperk en kan een uitkomst zijn. Vooral als stellen precies weten waar ze mee bezig zijn, daadwerkelijk als vrienden uit elkaar gaan, geen eigen bedrijf hebben en ook geen (minderjarige) kinderen.
Advocaat Ingrid van de Heuvel waarschuwt echter voor de nadelen.
Zorgvuldig scheiden
“Als familierecht-advocaat mag ik mij specialist noemen, omdat ik de daartoe verplichte specialisatie-opleidingen heb gevolgd. Het voordeel daarvan merk ik dagelijks in mijn praktijk, als ik partners help om met respect voor elkaar afspraken te maken voor de toekomst. Aan de afspraken die je maakt zit je jarenlang vast. Maak die dus zorgvuldig en neem daarvoor de tijd.”
Kinderen
Die zorgvuldigheid is zeker van belang bij afspraken over alimentatie en kinderen. In het traject bij Rechtwijzer uit elkaar komen de kinderen onvoldoende aan bod. Er worden wel vragen gesteld over hen, maar er ligt te weinig accent op het samen echt goed overzien welke afspraken je maakt voor nu en in de toekomst. “Een groot bezwaar”, vindt Ingrid. “Het belang van de kinderen moet voorop staan, boven het belang van de partners zelf!”
Nadelen van online scheiden
Daarnaast komen mensen met problemen zoals huiselijk geweld of verslagingsproblematiek opvallend genoeg ook door dit online-traject. De reviewer checkt vooral de stukken en kan partijen niet daadwerkelijk begeleiden bij de mogelijke keuzes. Ingrid adviseert ook in deze gevallen om juist verschillende gesprekken te voeren. “Je wilt toch niet dat je afspraken maakt, waar je vervolgens spijt van hebt? Dan moet je daarna alsnog naar een advocaat, om te proberen de afspraken te wijzigen.”
Goede basis voor de toekomst
“Mijn doel is om direct een goede basis te leggen voor jullie toekomst.
Als je gaat scheiden, doe het dan zorgvuldig. En overweeg je een online-scheiding, bekijk dan kritisch of dat daadwerkelijk ook op de lange termijn voor jullie een goed plan is.”
Deel deze blog
Lees ook onze andere blogs:
Vragen? Stuur ons een bericht: