Jeugdstrafrecht

Als je als minderjarige verdacht wordt van een strafbaar feit, dan is het belangrijk om een advocaat in te schakelen. Als je bent opgepakt door de politie, heb je recht op een advocaat. Tijdens het verhoor bij de politie mag je advocaat of één van je ouders aanwezig zijn.

De advocaat is er alleen voor jou. Alles wat je aan de advocaat vertelt blijft geheim. Nadat je door de politie bent verhoord zal je zaak worden beoordeeld door de de officier van justitie. Als de officier van justitie besluit dat je vervolgd zal worden dan krijg je een gespecialiseerde advocaat door de rechtbank toegewezen. Je kan ook zelf een advocaat kiezen.

Een vervolging: 

Als je vervolgd zal worden dan kan je uitgenodigd worden door het Openbaar Ministerie om op een TOM-zitting te komen. Dit is een gesprek met de Officier van Justitie. Tijdens dit gesprek zal er een voorstel aan je worden gedaan voor een straf. Je ouders moeten ook bij dit gesprek aanwezig zijn. Als je de straf accepteert dan is daarmee de zaak klaar. Je krijgt dan wel een strafblad. Als je de straf niet accepteert of deze niet naar behoren uitvoert dan zal je bij de kinderrechter moeten verschijnen. Als je een uitnodiging hebt ontvangen voor een TOM-zitting dan kan je vrijblijvend contact met Ingrid of Dorrit opnemen.

De officier van justitie kan ook bepalen dat je voor een kinderrechter moet verschijnen. Als je voor de kinderrechter moet verschijnen krijgt je een dagvaarding. Je ouders moeten ook op de zitting aanwezig zijn. Als je een dagvaarding hebt ontvangen dan kan je ook vrijblijvend contact met Ingrid of Dorrit opnemen.

Voor jou is het belangrijk om te weten dat je als minderjarige niet hoeft te betalen voor de advocaat.

Neem direct contact op

 

vfas-page1 NOVA VNJA